't Surinaamse Huizen Net
Woningen in de Zon

Suriname - Beslist de moeite waard.

 

Suriname is Zuid-Amerika met een Caribische uitstraling en met het Nederlands als voertaal. Door de kolonisatie en immigratie in de afgelopen 400 jaar heeft Suriname kunnen uitgroeien tot een van de meest multiculturele landen ter wereld.

Het toerisme in Suriname staat nog in de kinderschoenen, maar begint zich steeds sneller te ontwikkelen. Eigenlijk is het land het best geschikt voor de natuurtoerist. De laatste tijd begint het stadsleven in Suriname zich echter ook zeer goed te ontwikkelen, vooral in Paramaribo. Omdat je sowieso op Paramaribo vliegt is deze stad zeker een bezoek van een aantal dagen waard. De hoofdstad heeft door de laagbouw en de vele vrijstaande houten huizen een dorpse uitstraling. De oude binnenstad van Paramaribo is geheel van hout gemaakt. Hout was in de kolonie ruimschoots voorhanden en dus een goedkoop bouwmateriaal. De verschillende bouwstijlen weerspiegelen het wisselende modebeeld van het koloniale Europa. De houten binnenstad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

In de Keizerstraat in Paramaribo zie je goed de veelkleurige samenleving van Suriname weerspiegeld. Hier staan de synagoge en de moskee vreedzaam naast elkaar. Het kan dus wel. De synagoge, gebouwd in 1830, was het centrum van de Joodse gemeenschap in Paramaribo tot het einde van de 19e eeuw. De Surinaams-Islamitische moskee, gebouwd in 1932, is de laatste jaren regelmatig uitgebreid en verbouwd voor de groeiende moslimgemeenschap in Suriname.

Geen betere plek om de lokale cultuur op te snuiven, dan de markt. En wat dat betreft zit je in Paramaribo goed. De Centrale Markt is de grootste overdekte markt in het Caribische gebied. Alle denkbare producten, van ritueel geslacht vlees tot valse haarstukjes, kun je op de markt kopen. De markt is de ontmoetingsplaats voor de inwoners van Paramaribo. Vlakbij de markt ligt het Waaggebouw (Kofiwagi) uit 1824, waar vroeger de koffie werd gewogen en gewichten werden geijkt. Tegenwoordig herbergt het een hippe eettent.
Op loopaafstand van de waag bevindt zich de bloemenmarkt, een spontaan gegroeid aanbod uit de tropische bloementuin. Ben je uitgekeken op de bloemen, dan kun je tot rust komen in de Palmentuin of even lekker genieten op een van de terrasjes in de nabijheid.

De winkelstraat van Paramaribo is de Domineestraat, Je vindt hier behalve de grote Surinaamse warenhuizen Kersten en Kirpalani en het nederlandse Blokker, nog diverse grotere en kleinere winkelzaken waar je de leukste spullen kunt kopen.

De nachtelijke stappers kunnen in Paramaribo hun hart ophalen bij de diverse, discotheken, cafe's, nightclubs, casino's en andere horeca gelegenheden. Het bruisende nachtleven van Paramaribo zal u versteld doen staan.

Klik ook eens op de teksten met een gele achtergrond.

Bekijk voor meer impressies ook de video en het fotoalbum